;-) Valt het op?
Bwa ... haten is een groot woord, laat ons zeggen "een grondige afkeer hebben van"
En de reden is ... och breek me de bek niet open :-)
Inderdaad grondige uitleg en lijkt ook te lukken maar Tunebite doet dit enkel in de betalende versie (19 euro). In de demo zelfs geens test zodat ik niet zeker weet of het wel zal lukken
Het was een drukke dag vandaag: dag van de armoede, dag van de jeugdbeweging, dag van het wetenschapsfeest en - om er nog een schepje bovenop te doen - ineens een hele week van de bibliotheek
Misschien dat Antwerpen daarom wel heeft gewacht om 2 weken later dan de rest van Vlaanderen ook hier DigiLeen te lanceren: digitaal muziek ontlenen.
Digileen is ontwikkeld door de Centrale Discotheek Rotterdam, de grootste muziekbibliotheek van Europa.
Je kan 100 tracks per week downloaden die je 7 dagen lang maximaal 70 keer kunt afspelen.
het persbericht meld "na 7 dagen worden de bestanden automatisch gewist"
Prachtig initiatief, niets dan lof, maar dat laatste werkt als een rode lap op een stier, hé: bestanden op je pc die na 7 dagen automatisch in rook op gaan, dat willen we wel eens zien.
Direct uitproberen dus: Gratis software instaleren, acccount maken en go.
Ok ... mooi project maar de beschikbare catalogus is eh ... op zijn zachts gezegd niet echt uitgebreid: zo'n 10.000 albums zijn beschikbaar in de genres klassiek, jazz en poulair.
De software is op zich vrij spartaans en er niet echt veel aandacht geschonken aan het gebruikersgemak. Ik ben misschien wat gefixeerd maar
- je kunt niet op de namen klikken van artiesten en albums; je moet op de kleine ikoontjes daarvoor klikken
- je kunt de playlist niet handmatig sorteren
- als je in de playlist zit, kun je de bibbliotheek niet doorzoeken: je moet dan eerst op "digileen" klikken, dan een keuze maken tussen klassiek of populair en dan kun je zoeken.
Waarom moet ik trouwens eerst die keuze maken? Wat als een populair klassieke artiest wil vinden zoals Wim Mertens? dan moet ik dezelfde zoekopdracht 2 keer doen. - Een gedeelte van de bedieningsknoppen staan linksboven (pauze, play ...) terwijl de voortgangbalk linksonder staat: bizar
- Ook technisch gaat het soms mis en krijg je af toe een melding zoals deze
Maar niet getreurd: het werkt meestal, en dat is het belangrijkste.
Dan even checken hoe het zit met die self-destruct bestanden.
Nergens in het programma krijg je te zien wat het inern allemaal uitspookt of waar het de gegevens zet die het download.
Om dat te weten te komen heeft windows Vista de superhandige "Performance Monitor" waar je o.a. zeer gedetailleerd kunt bekijken welk programma welke bestanden gebruikt.
We weten nu in welke map DigiLeen de bestanden zet en dat blijken WMA bestanden te zijn. Windows Media Audio, die van een "Digital Rights Media" media zijn voorzien zodat ze maximaal 7 dagen op 1 PC kunnen worden afgespeeld. (En ze worden trouwens ook niet gewist, maar gewoononbruikbaar waardoor je een jaartje lenen met honderden megabytes aan nutteloze bestanden zit)
Toch een beetje zonde dat er nog steeds voor dit soort technieken gekozen wordt. Het mag toch al wel enige tijd duidelijk zijn dat er in dergelijke DRM weinig toekomst zit, vooral omdat er geen DRM bestaat die niet omzeild kan worden: iTunes bestanden kun je branden op een (virtuele) CD en deze terug rippen, streaming muziek kun je opslaan door streamrecorders en met deze WMA bestanden is het niet anders: Even Googelen leert ons dat er keus te over is, bijvoorbeeld het programmaatje TuneBite.
Proberen !
even instaleren - zonnebril uit de kast halen voor de oogverblinden interface en klikken.
TuneBite zet de beveiligde WMA bestanden om naar DRM-loze mp3 bestanden door deze af te spelen en terug op te nemen. Dat klinkt onhandig en tijdrovend maar Tunebite doet dat netjes intern met 9 bestanden tegelijk, dus dat gaat goed voouit. 22 tracks omzetten duurde zo'n 10 minuten.
Goed , dat werkt dus, de downloads van DigiLeen blijven zo voor altijd afspeelbaar op eender welk afspeelapparaat.
Maar ja, het blijft wat omslachtig en wie gaat zich daar in godsnaam mee bezig houden als er zoveel mooie alternatieven zijn. Je vindt immers veeeeeeeeeel uitgebreidere (legale) muziekbibliotheken online.
- Belgian Music Online van Fruitytech. Tracks kosten daar 1,5 euro en het zijn DRM loze mp3 bestanden. Ze zijn echter wel voorzien van een soort audio watermerk waardoor altijd te achterhalen is wie de bestanden heeft gekocht. Beetje duur, maar voor Belgische muziek hebben ze zonder twijfel de meest uitgebreide collectie
- iTunes ... ach ja, kan ook, maar laten we over dat vehikel geen letter teveel schrijven
- Rhapsody vraagt 99 cent en voorziet de tracks wel van DRM. Ook te vermijden dus, alhoewel ze ook een beregoede streaming service hebben.
- eMusic vraagt 80 cent (of minder met een abo) en - belangrijker - het zijn gewoon open mp3 bestanden. prima !
- Maar het kan nog goedkoper. Via een zijweggetje in wetgeving zijn er tal van meestal Russische mp3-shops die stevig onder die euro grens duiken. Wat dacht u van 0.09 euro per track (nee, het is geen typefout) Een volledig album kost dan doorgaans iets meer dan 1 euro en het zijn DRM-loze mp3 bestanden van prima kwaliteit die u voor altijd zonder gewetensbezwaar de uwe mag noemen.
Hun aanbod is ook verbazend compleet en up-to-date. een paar dagen na de release staat bijvoorbeeld het nieuwe Metallica album in de etalage voor de volle prijs van 90 eurocent ... (Wat koop ik vandaag, een CD of een Fortis aandeel ?)
Als je echter serieus bent over het aanleggen van je eigen muziekbibliotheek, en je hebt wat minder gewetenswroeging, dan zijn er natuurlijk nog vele andere kanalen. Begin dan niet met frustrerend prutswerk zoals P2P netwerken of torrentsites, maar pak het ineens serieus aan: neem een accountje bij een deftige usenet provider, zoek een indexeringsite op van je keuze en je hebt heel de wereld aan je vingertoppen.
Het downloaden van bestanden gaat dan zo snel en gemakkelijk dat je niet eens tevreden moet zijn met de "mindere kwaliteit" van mp3 bestanden: met de steeds dalende prijs van opslagmedia en de toenemende netwerksnelheid kun je we rustig in lossless formaten zoals Flac downloaden.
En dan komen we terug bij DigiLeen: misschien is dat wel de reden van de beperkte catalogus van de digitale muziekbib: veel van de artiesten die je op DigiLeen vindt zijn zo ehm ... obscuur dat je ze niet snel ergens anders online vindt. Zo is de muziekbib toch een invulling van een bepaalde niche, wat eigenlijk ook wel een taak is van de openbare diensten.
De doelstelling van digiLeen is dan ook niet het verkopen van muziek, maar het laten kennismaken met niet alledaagse muziek
Een blijver dus, wat mij betreft.
Nog even dit:
(Begin vermandend vingertje)
Het is zeker niet mijn bedoeling om het illegaal downloaden te promoten, maar wel om te onderstrepen dat DRM technieken zoals ze nu gebruikt worden volstrekt nutteloos zijn.
Misschien is het beter om ze als download in een lagere kwaliteit aan te bieden of om ze te voorzien van een intro en outro die een klein stukje de muziek overlapt, zodat luisteraars toch aangespoord worden de muziek aan te kopen.
In ieder geval: ondersteun zeker je favoriete artiesten door hun CD's te kopen en naar hun optredens te gaan.
(Eind vermandend vingertje)
Een beetje fair use he, een veel misbruikte term, maar dat werkt 2 kanten op.
Bon, ik ga nog wat DigiSnuisteren